søndag, april 05, 2015

Blæsende indtryk

Energiske begav vi os ned til Battery Park på Manhattan's sydspids hvorfra færgen til Liberty og Ellis Island sejler. Det blæste dog en Pelikan så stiv, at vi mistede lysten. Men mågen på billedet nød det!


På nærmeste Starbucks (http://www.starbucks.com/) lagde vi nye planer. Egentlig sært, at deres aktiekurs faldt i de første dage vi var i New York, men nu retter den sig da lidt...


Brooklyn Bridge var på vejen nordover og vi gik et stykke ud, men blæsten og trafikstøjen var kraftig og vedholdende. 

Vi kom ikke til Brooklyn, så det er på huskelisten til næste gang.

Videre nordpå gik vi igennem China Town som starter pludseligt. Fra den ene lygtepæl til den anden er der anden udsmykning og andre skilte. 


Der var alverdens tørrede kryb- og havdyr med både skjold og skæl til salg. Nøjagtig som på et marked i Shanghai.


Et par gader nordpå starter Little Italy (http://en.m.wikipedia.org/wiki/Little_Italy,_Manhattan) og dér følte vi os lidt mere på hjemmebane rent kulinarisk. 
Skiftet var igen markant. 

I Mulberry Street spiste vi frokost på Benito One (http://www.benitoone.com) hvor maden var god medens glas og bestik ikke havde fået samme opmærksomhed. Der var også andre restauranter som så hyggelige ud.
Mulberry Street (http://en.m.wikipedia.org/wiki/Mulberry_Street_(Manhattan) var engang kendt som et fattigt og kriminelt kvarter som Jacob Riis dokumenterede allerede omkring 1890:

Folk i almindelighed og børn i særdeleshed levede ikke bare fattigt, men direkte kummerligt. Jacob Riis kom fra Ribe og vi så hans fødehjem på torvet ved Domkirken sidste sommer. 
For 110 år siden holdt han foredrag om sine observationer for at få opmærksomhed rettet mod de fattiges levevilkår. 

Det har helt sikkert hjulpet for meget af slummen blev revet ned og erstattet med nye boliger. Læs mere om Jacob Riis her:  http://en.m.wikipedia.org/wiki/Jacob_Riisog læs bogen Den Ideelle Amerikaner af Tom Buk-Swienty 

Vi nåede også lige at se George Washington buen hvor der i øvrigt var linet op til verdens største pudekamp med cirka 5000 deltagere. 

Amerika er også fuld af håb og dette skilt uden for en skønhedssalon på 5th Avenue siger meget:


Så tog vi på MoMa (museum of modern art) som har alverdens ting udstillet. Minecraft, pacman, space invaders, Bang & Olufsen, Vincent Van Gogh, Henri Rousseau og jeg ved ikke hvem. 

Herover: Minecraft

Herover: god smag i musik


Herover: Henri Rousseau

Herover: Vincent Van Gogh

Herover: René Magritte

Museet har en fantastisk app som fortæller om kunstværkerne. Prøv selv, at søge på moma i din appstore.

Ditlev og jeg havde en hyggelig monolog om overgangen fra post-impressionisme til abstraktion. Vi kom også til at tale om nazisternes entartete Kunst definition som fik dem til at smadre eller brænde alverdens genstande og malerier.
Cafeen var enestående god og Mette gik igennem de to museumsbutikker i stealth mode uden at købe noget.

I dag lykkedes det os ikke at spise aftensmad som vi tror, at amerikanerne gør. Vi fik nemlig rester fra i går og kom til at tale om, at vi glemte at drikke sodavand til maden både i går og i dag. Vi bliver aldrig lige så fede som amerikanerne!